politiek

Wie wordt Holland’s next 50Plus-fractievoorzitter?

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2014

Woensdag werd Nederland getrakteerd op een ouderwetse politieke klucht in de Tweede Kamer. 50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein zette Kamerlid Martine Baay uit de partij, waarna Klein zelf door het partijbestuur in de steek werd gelaten. Wie gaat 50Plus nou leiden?

‘Dit is paniekvoetbal,’ zei Klein woensdagavond gefrustreerd. Volgens de Tukker heeft het hoofdbestuur hem in een opwelling gevraagd te vertrekken. Hij is dit dan ook niet van plan.

Vertrouwen

Klein zegt op voorhand niets te hebben geweten van het voornemen van het bestuur om het vertrouwen in hem op te zeggen. Toen hij de pers te woord stond over het besluit om Martine Baay uit de fractie te zetten, zei een journalist dat niet Baay maar hij zelf uit de fractie was gezet.

Maar dat kan volgens Klein helemaal niet. De politicus is dan ook niet van plan om zijn zetel op te geven en het hoofdbestuur kan daar volgens Klein helemaal niets aan doen.

Ingewikkeld

Baay liet woensdagavond weten dat zij als eenmansfractie door zal gaan onder haar eigen naam, maar 50Plus zal vertegenwoordigen.

Om het ingewikkelder te maken, zal Klein de naam 50Plus blijven gebruiken, maar verder niets meer met de partij te maken hebben. Dat voor deze oplossing is gekozen, heeft volgens Baay te maken met het Kamerreglement. Klein wordt dus fractievoorzitter van een leeg omhulsel dat de naam 50Plus draagt.

Amateurisme

Het amateuristisch getouwtrek bij 50Plus doet de partij geen goed. Eerder moest fractievoorzitter Henk Krol ook al opstappen nadat hij in het verleden bleek te hebben gerommeld met pensioenen van zijn werknemers bij de Gay Krant.

Volgens Eerste Kamerlid en mede-partijoprichter Jan Nagel is het niet onwaarschijnlijk dat Krol weer bij de partij terugkeert als fractievoorzitter. Maar Baay spreekt tegen dat ze op korte termijn zou willen plaatsmaken voor oud-50PLUS-leider Henk Krol. Snap u het nog?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.