politiek

Zorgen D66, VVD en SP voor doorbraak in formatie Amsterdam?

Door Tom Reijner - 29 mei 2014

De vorming van een nieuw stadsbestuur in Amsterdam, die nu al twee maanden duurt, is een nieuwe fase ingegaan. D66, VVD en de SP in Amsterdam zijn sinds donderdag met elkaar in gesprek.

Dat meldt VVD-leider in Amsterdam Eric van der Burg via Twitter.

De SP-leden besloten dinsdagavond om met de twee andere partijen in gesprek te gaan. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens voorspelt ‘pittige onderhandelingen’.

Impasse

De formatie in de hoofdstad verkeert al maanden in een impasse. Verschillende pogingen strandden al. Zo was een combinatie tussen GroenLinks en de bovengenoemde partijen niet mogelijk, bleek na een lange fractievergadering van GroenLinks vorige week. De linkse partijen de VVD niet in een college willen hebben.

Tegenover Elsevier zegt een Haagse bron dat PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren hebben geprobeerd om buiten de VVD en D66 om een coalitie te smeden. De linkse partijen hebben een krappe meerderheid van drieëntwintig zetels.

Advies

Afgelopen dinsdag kwamen Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) met het advies voor een college van D66, VVD en SP. Deze partijen hebben samen zesentwintig van de vijfenveertig zetels in de raad.

Door deze meerderheid is deelname van de PvdA aan het stadsbestuur in elk geval niet nodig. De sociaaldemocraten en D66 waren elkaars grootste tegenstanders in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. D66 van fractievoorzitter Jan Paternotte kwam als grootste partij uit de bus, de PvdA moest, onder leiding van Pieter Hilhorst, fors inleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.