politiek

Amsterdamse VVD-jongeren willen cocaïne legaliseren

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2014

Het opleggen van een gebiedsverbod aan (nep)dealers werkt niet. Overlast door dealers wordt pas effectief bestreden als harddrugs, zoals cocaïne, ‘gewoon’ in de smart shop te krijgen zijn.

Dat schrijft de Amsterdamse afdeling van de JOVD, de onafhankelijke liberale jongerenorganisatie van de VVD, vrijdag in een persbericht.

Symptoombestrijding

De liberale jongerenpartij reageert op de VVD die in Amsterdam gebiedsverboden wil opleggen aan (nep)dealers die rond het Leidseplein en Rembrandtplein voor overlast zorgen.

Maar de jongerenafdeling van de liberalen noemt dat ‘symptoombestrijding’. ‘Er is een bepaalde vraag naar drugs, men zal dus toch op zoek gaan naar een dealer, een gebiedsverbod verplaatst het probleem alleen,’ vinden de jonge liberalen.

Klassieke liberalen

JOVD Amsterdam vindt het legaliseren van drugs, waaronder ook cocaïne, ‘de enige oplossing’. Maar de legalisering van harddrugs is voor de JOVD niet alleen de oplossing van een probleem. Achter het standpunt schuilt ook het klassiek liberale denken over de vrijheid van het individu.

‘Tevens zijn de liberale jongeren van mening dat elk individu de vrijheid zou moeten hebben om zelf te bepalen of en welke drugs hij gebruikt,’ schrijven ze in het persbericht.

VVD = anti-drugs

Met de oproep tot legalisering van harddrugs verzet de JOVD zich duidelijk tegen het stringente anti-drugsbeleid van de landelijke VVD in Den Haag.

GroenLinks daarentegen pleit al langer voor legaliseren van harddrugs. Toen de Amsterdamse GroenLinks-fractie het plan in 2011 presenteerde, werd de partij weggehoond, onder meer door de VVD. ‘Waanzinnig en onverantwoord’ noemde de toenmalige VVD-fractievoorzitter Robert Flos het GroenLinks-plan destijds. De JOVD’ers kunnen zich juist wel vinden in het plan. ‘Verbieden is verre van liberaal,’ laten zij in een reactie weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.