politiek

Beertema (PVV) en Pechtold (D66) bekvechten in Tweede Kamer

19 juni 2014

D66-leider Alexander Pechtold en PVV-Kamerlid Harm Beertema hebben het tijdens een debat in de Tweede Kamer met elkaar aan de stok gekregen. Het debat moest enkele minuten worden geschorst.

De onmin ontstond tijdens een debat over Europese Zaken toen Pechtold de PVV’er vroeg naar de mogelijke samenwerking van de PVV met een Poolse partij die vrouwen het stemrecht wil afnemen.

Hoongelach

Het antwoord van Beertema werd door Pechtold met een lachje weggehoond. De PVV’er pikte dat niet en zei daar wat van. ‘Kinderachtige vent, gewoon doorpraten,’ zei Pechtold vervolgens.

Maar Beertema repliceerde: ‘het wordt mij niet mogelijk gemaakt mijn verhaal af te maken door interrupties en de houding en het dedain van zogenaamde volksvertegenwoordigers.’ Pechtold was daar niet van onder de indruk. ‘Ga dan weg als je het er niet mee eens bent,’ zei de D66-leider. Commissievoorzitter Raymond Knops (CDA) schorste het debat vervolgens enkele minuten.

Isis

Rond Beertema ontstond na de onderbreking opnieuw commotie in de Thorbeckezaal toen de PVV’er zei dat er onder de Tweede Kamerleden ook vrienden van de terroristische organisatie ISIS en de Palestijnse terreurgroep Hamas zijn. De PVV’er schrok vervolgens van de ophef die hij daarmee veroorzaakte en nam zijn woorden deels terug.

Wel sprak hij openlijk zijn twijfels uit over de onafhankelijkheid van commissievoorzitter Knops. De CDA’er wees alle beschuldigingen van de hand.

Tijdens het debat werd onder meer gesproken over gascontracten en het accepteren van Albanië als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.