politiek

Buma: voorbereiden jihadreis moet strafbaar worden

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2014

Teruggekeerde jihadisten vormen het grootste gevaar voor de Nederlandse samenleving op dit moment. Wie van plan is zich bij de terroristische organisatie ISIS aan te sluiten, moet daarom door de strafrechter worden tegengehouden.

Met dat voorstel komt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vrijdag in de Volkskrant.

Tijdbommen

‘We moeten erkennen dat de dreiging van ISIS voor de samenleving veel groter is dan de dreiging die ooit uitging van Taliban en Al Qa’ida in Afghanistan,’ zegt de CDA’er.

‘Geradicaliseerde Nederlandse jongeren vechten mee met ISIS en komen vervolgens met oorlogservaring terug naar Nederland. Het zijn tijdbommen,’ zegt Buma.

Meer geld voor AIVD

De CDA’er wil dat AIVD en MIVD niet worden gekort, maar er juist 50 miljoen euro bij krijgen voor de strijd tegen deze radicaliserende jongeren.

Buma pleit voor een aanscherping van het strafrecht. Nu al kunnen potentiële terroristen worden veroordeeld voor ‘voorbereiding op medeplegen van moord’, maar Buma wil dat ook het voornemen ‘zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie’ strafbaar wordt in Nederland.

Zorgen

Buma is de tweede Nederlandse politicus die met een oproep komt om jihadisten harder aan te pakken. Deze week kwam ook PVV-leider Geert Wilders met een tien-punten-plan waarin gewapende strijd in het buitenland zwaar wordt gestraft. In het buitenland doet de Britse premier David Cameron vergelijkbare voorstellen.

Veel politici in Den Haag zijn op dit moment bezorgd over de opmars van de terroristische groepering ISIS in Irak en Syrië. Niet alle politici zijn overigens even bezorgd. Oud-PVV’er en huidig raadslid van de Haagse Partij voor de Eenheid, Arnoud van Doorn vindt samen met zijn partijgenoot Abdoe Khoulani dat ISIS ‘best prima’ is. Ze steunen de terroristen in hun opmars naar Bagdad ‘om dat schorem aldaar aan te pakken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.