politiek

D66, VVD en SP bereiken coalitieakkoord in Amsterdam

Door Shari Deira - 12 juni 2014

Tien weken na de gemeenteraadsverkiezingen hebben D66, VVD en SP een coalitieakkoord bereikt in Amsterdam. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meeregeren in de hoofdstad.

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens heeft donderdagochtend laten weten dat de partijen eruit zijn. De nieuwe coalitie zal om 13.00 uur het akkoord presenteren op een school in de Bijlmer.

Afkopen

De drie partijen zouden in hun akkoord duidelijkheid geven over de erfpacht, schrijft De Telegraaf donderdag. Huiseigenaren zouden de pacht in één keer voor eeuwig kunnen afkopen, vergelijkbaar met eigen grondbezit.

Na het eenmalig betalen van de pacht is de grond nog steeds van de gemeente, maar hoeven huizenbezitters er niet meer voor te betalen. ‘We maken een eind aan de discussie en creëren een transparant systeem dat eerlijk is voor de erfpachter,’ zegt een van de onderhandelaars.

De SP is hier eigenlijk tegen, maar krijgt in ruil hiervoor meer sociale huurwoningen, vooral voor ouderen. Jaarlijks zullen er ongeveer vijfhonderd bijkomen. De partijen willen op deze manier voorkomen dat ouderen te lang in hun grote sociale huurwoning blijven.

Moeizaam

De socialisten zouden als extra garantie de wethouder wonen mogen leveren, die de belangen van sociale huurders in de gaten zal houden.

De onderhandelingen in Amsterdam verliepen moeizaam. Diverse combinaties zijn de afgelopen weken aan bod gekomen tijdens verschillende verkenningen. D66 en VVD spraken in eerste instantie met GroenLinks, maar die partij vond dat de standpunten te ver uit elkaar liggen en trok zich terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.