politiek

De superprovincie: komt hij er of komt hij er niet?

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hebben de fractievoorzitters van de VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks uitgenodigd voor overleg over de plannen voor de superprovincie.

Volgens ingewijden zou dit overleg woensdag in de namiddag plaatsvinden.

De VVD en de PvdA hebben in het regeerakkoord besloten dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd tot één superprovincie. De provincies zelf zien de fusie niet zitten.

Visie

De Eerste Kamer besloot vorig jaar dat de plannen voor een superprovincie zouden worden opgeschort.

De drie commissarissen van de Koning gaven in april aan dat zij in de huidige plannen van het kabinet ‘visie missen’. ‘De discussie is wat ons betreft over. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, krijgt het niet onze steun,’ zei de Noord-Hollandse commissaris Johan Remkes.

Steun

Ondanks het vele verzet zijn de plannen voor het vormen van een superprovincie niet uit het regeerakkoord geschrapt. Als D66 en GroenLinks met de plannen instemmen kan Plasterk rekenen op een meerderheid van de Tweede en de Eerste Kamer.

Dat zou hem kunnen steunen in verdere gesprekken met de onwillige provinciebestuurders. Plasterk zou zijn wetsvoorstel voor een superprovincie nog voor de zomer willen voorleggen aan de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.