politiek

Ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren beginnen nieuwe politieke partij

Door Servaas van der Laan - 21 juni 2014

De voormalige PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben zich verenigd in een nieuwe politieke partij. Voor Nederland (VNL) moet een klassiek-liberale koers gaan varen.

Dat hebben Bontes en Van Klaveren zaterdag bekendgemaakt in De Telegraaf. Het tweetal heeft ook een eigen website waarop het zich presenteert.

Grote plannen

Bontes en Van Klaveren, die al samen in een fractie zaten, gaan voor een veel kleinere overheid en vinden dat er veel meer geld moet naar de politie en Defensie. Bovendien, vinden zij, moet ‘kansloze immigratie’ worden gestopt.

De ambities van het tweetal zijn niet bescheiden. Zo beloven zij 45 miljard euro te bezuinigen op zaken als zorg en sociale zekerheid. Hoe ze dit denken te doen, zullen ze rond Prinsjesdag presenteren.

Anders dan PVV

Bontes en Van Klaveren benadrukken dat hun partij een ledenstructuur heeft. ‘Niet zoals de PVV, waar alleen Geert Wilders lid is,’ zegt Bontes die voorzitter van de partij is. Van Klaveren is de secretaris en een ander oud-PVV-Kamerlid Johan Driessen, wordt de penningmeester.

‘We kiezen voor een klassiek-liberale koers, rechts van de VVD’, zegt Bontes in de Telegraaf. ‘Dat is niet links van de PVV’, benadrukt zijn collega Van Klaveren.

‘Ik denk dat de PVV links zit van de VVD. Als je kijkt naar het sociaaleconomische verhaal van de PVV, de zorgplannen, het niet snijden in uitkeringen, het tegenhouden van flexibilisering van de arbeidsmarkt, dat soort zaken zal je bij ons niet zien.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.