politiek

Geen steun voor VVD in strijd tegen vakantie bijstandontvangers

Door Shari Deira - 26 juni 2014

De VVD krijgt geen bijval voor het aanpassen van de wet wat betreft vakanties voor bijstandontvangers. Voor partijen is het niet duidelijk welk probleem de liberalen hiermee oplossen.

Dat bleek donderdag tijdens een overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). Alle fracties vielen over het voorstel van VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

Probleem

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vermoedt dat ‘de vakantiekoorts Potters naar de bol is gestegen’ en D66 en CDA begrijpen niet voor welk probleem het voorstel een oplossing is. De PvdA nam voor het overleg al afstand van het plan.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat het VVD-voorstel niet meer is dan een luchtballon. Hij verwacht dat VVD en PvdA ‘in de achterkamer vast weer een grijs compromis sluiten’.

Potters vindt dat Nederlanders die nog maar net in de bijstand zijn beland, niet meteen met vakantie mogen. Zij zouden eerst actief op zoek moeten naar een baan, en daarna pas met vakantie mogen.

Onderzoek

Het VVD-Kamerlid vroeg Klijnsma om te onderzoeken of bijstandontvangers het recht op vakantie geleidelijk zouden kunnen opbouwen. Volgens Potters zijn er werklozen die het vinden van werk frustreren door meteen op vakantie te gaan.

Klijnsma is bereid om dit te laten onderzoeken, maar zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een groot probleem. Bovendien is er de laatste al veel aangepast in de bijstand, zegt Klijnsma, dus ‘enige rust op het front’ is niet verkeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.