politiek

Gratis advies van Klijnsma: vul je pensioen aan met een moestuin

Door Servaas van der Laan - 21 juni 2014

Het huidig pensioenstelsel in Nederland is in de toekomst niet langer houdbaar. Wie van een zekere oude dag wil genieten, kan dus beter maar een moestuin aanschaffen.

Met dit advies verbaast staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zaterdag vriend en vijand in het AD.

Groente en fruit

‘Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op,’ zegt Klijnsma tegen de krant.

Volgens de PvdA’er is de manier waarop nu pensioen wordt opgebouwd in de toekomst niet mogelijk. Strengere pensioenregels moeten ervoor zorgen dat pensioenfondsen niet meer in de problemen raken. Maar de staatssecretaris raadt burgers aan ook zelf initiatief te nemen. Een moestuin zou voor sommigen een garantie voor een goede, gezonde oude dag moeten zijn.

Verbazing

Zaterdag werd verbaasd gereageerd op het voorstel van Klijnsma. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil de actie zelfs volgende week in de Tweede Kamer bespreken.

De term ‘moestuinsocialisme’ vond al snel zijn gang op het internet. Andere plaatsen foto’s van wietplantjes op Twitter als voorbeeld van een moestuin die tenminste wat oplevert.

Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk kan er niet om lachen: ‘Wat een drama. Graag iemand met verstand van pensioenen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.