politiek

GroenLinks-Kamerlid Voortman geschorst vanwege ‘lek’ ombudsman

Door Shari Deira - 26 juni 2014

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wordt voor een maand geschorst, omdat zij de namen heeft besproken van de personen in de sollicitatieprocedure voor Nationale ombudsman. Voortman zou de namen niet aan de pers hebben gelekt.

GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik zegt dat Voortman het lijstje sollicitanten, dat vertrouwelijk was, heeft besproken binnen de fractie. Hij benadrukt: ‘Niemand in mijn fractie is betrokken geweest bij het lekken naar de pers.’

Rijksrecherche

Voortman ontkent dat zij de media heeft ingelicht. ‘Ik ben het lek niet. Ik zie het onderzoek dus met vertrouwen tegemoet. Goed dat het gedaan wordt,’ liet zij vandaag aan het AD weten.

Woensdag werd bekend dat de Rijksrecherche wordt ingeschakeld om te achterhalen wie het lijstje met namen heeft gelekt. Van Ojik stelde na dit besluit een intern onderzoek in, om te achterhalen of een van zijn Kamerleden de namen heeft bekendgemaakt.

Zomerreces

Voortman besprak de namen in ieder geval binnen de fractie. ‘Zij en ik betreuren dat ten zeerste, dit had niet mogen gebeuren,’ zegt Van Ojik. Voortman was kritisch over de benoeming van Guido van Woerkom, vanwege zijn uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs in het verleden.

Volgende week begint het zomerreces voor politiek Den Haag. Dat is niet meegerekend bij de schorsing. Voortman krijgt gewoon doorbetaald tijdens de schorsing.

De schorsing van Voortman heeft geen gevolg voor het verzoek van het presidium van de Tweede Kamer om een onderzoek door de Rijksrecherche.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.