politiek

‘GroenLinks-leider Van Ojik wist van lek, maar greep niet in’

Door Tom Reijner - 27 juni 2014

Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, wist al geruime tijd dat binnen zijn fractie was gelekt over vertrouwelijke informatie van de sollicitatieprocedure voor de Nationale ombudsman.

Maar hij greep pas in toen over het lekken werd gepubliceerd, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Voortouw

In een verklaring geeft Van Ojik nu toe dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg eerder al met hem heeft gesproken over een mogelijk lek bij GroenLinks.

Een bron zegt dat Van Ojik de voorbije dagen zelfs de kans is geboden om het voortouw te nemen en Kamerlid Linda Voortman te schorsen, nadat in kleine kring duidelijk was geworden dat zij degene was die uit de school klapte.

Dat heeft hij nagelaten. Donderdag deed Van Oijk nog of zijn neus bloedde. ‘Ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor mijn eigen Kamerleden,’ zei hij.

Schorsing

Enkele uren later schorste hij Voortman voor een maand, overigens met doorbetaling van haar salaris. Het Kamerlid zelf ontkent dat zij heeft gelekt naar de media. ‘Ik ben het lek niet. Ik zie het onderzoek dus met vertrouwen tegemoet. Goed dat het gedaan wordt,’ liet zij gisteren aan het AD weten.

De schorsing van Voortman heeft geen gevolg voor het verzoek van het presidium van de Tweede Kamer om een onderzoek, dat door de Rijksrecherche wordt uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.