politiek

Groot deel Nederlandse jihadstrijders aangesloten bij ISIS

Door Fieke Hamers - 16 juni 2014

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hebben veel van de Nederlandse jihadstrijders zich bij ISIS aangesloten. Dat schrijft hij maandag in een Kamerbrief over de stand van zaken in Irak.

In de brief antwoordt hij op vragen van Kamerlid Han ten Broeke (VVD) over de huidige situatie in Irak en hoe Nederland kan bijdragen aan het indammen van de opmars van groeperingen als ISIS.

Timmermans zegt in de Kamerbrief niet om hoeveel jihadstrijders het gaat. Volgens eerdere berichtgeving zouden er zo’n 120 Nederlandse jihadstrijders actief zijn in Syrië.

Maatregelen

ISIS staat op de sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad. Onder meer de bevriezing van banktegoeden en reisbeperkingen zijn daardoor ook in Nederland van kracht.

Ook worden er volgens de minister verschillende maatregelen genomen en wordt er gewerkt aan nieuwe maatregelen om te voorkomen dat jihadisten uit Nederland vertrekken om zich aan te sluiten bij groepen als ISIS.

Oplossing

Volgens de Timmermans ligt de oplossing voor de problemen in Irak ‘uiteindelijk in de regio zelf: een inclusief politiek proces in Irak, stabiliteit in Syrië en een einde aan de inmenging van vele andere landen in de regio die de instabiliteit vergroten’.

Nederland werkt hier aan mee via de Verenigde Naties en de Europese Unie, aldus Timmermans.

In verband met het landgebonden asielbeleid wordt er nauw gekeken naar de ontwikkelingen in Irak, die kunnen worden meegenomen bij de asielaanvragen van Irakezen in Nederland. Nog deze zomer verwacht Timmermans hier verder uitspraken over te doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.