politiek

Guido van Woerkom toch ombudsman: wat zijn de reacties?

Door Shari Deira - 05 juni 2014

De veelbesproken Guido van Woerkom wordt later dit jaar officieel beëdigd als Nationale ombudsman. Zijn benoeming was omstreden vanwege een uitspraak die hij in 2010 deed over Marokkanen.

Wat zijn de reacties nu Van Woerkom toch kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer?

* ‘Ik zou zeggen: aan het werk,’ zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na de stemronde in de Tweede Kamer. Van Woerkom kreeg 91 van de 102 geldige stemmen.

Op de vraag of hij daarmee voldoende draagvlak heeft, antwoordt Zijlstra: ‘In een democratie werkt het zo dat een meerderheid bepaalt wat het besluit is.’

* ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind vindt niet dat Van Woerkom geschikt is als ombudsman omdat diens ‘geloofwaardigheid te veel was aangetast’. ‘Een ombudsman moet onbesproken zijn.’

* Het Landelijk Beraad Marokkanen vindt het ‘vervelend en niet goed‘ dat Van Woerkom ondanks protest vanuit de Marokkaanse gemeenschap is gekozen. De ombudsman moet er zijn voor alle burgers en dat is door de uitspraak van Van Woerkom over Marokkanen niet meer zo.

* PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat Van Woerkom kan rekenen op de ‘volle steun’ van de PvdA. Binnen de partij was twijfel over de benoeming. ‘De democratie heeft gewerkt en de meerderheid van de stemmen telt. De ombudsman is gekozen en hij verdient onze volle steun.’

* Waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren zegt te hopen dat Van Woerkom ‘de kans krijgt om te laten zien dat hij een onbevooroordeelde ombudsman is voor alle inwoners van Nederland’.

* Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks sprak de afgelopen weken haar onvrede over Van Woerkom al uit. Haar partij had de uitslag van vandaag ‘liever anders gezien’ en zal Van Woerkom ‘kritisch-constructief’ volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.