politiek

Henry Keizer gekozen als nieuwe partijvoorzitter VVD

Door Shari Deira - 14 juni 2014

Tijdens het VVD-congres is zaterdag Henry Keizer gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Keizer kreeg bijna driekwart van de stemmen en wordt daarmee de opvolger van oud-minister Benk Korthals.

Keizer is voorzitter van de Kamercentrale in Den Haag en is voorgedragen door het partijbestuur. Bert Homan, voormalig wethouder van de Utrechtse Heuvelrug, was zijn enige tegenkandidaat.

Aanvankelijk was er een derde tegenkandidaat, oud-wethouder Peter Smit, maar hij trok zich terug toen bleek dat het congres meteen de nieuwe voorzitter wilde kiezen in plaats van met een ledenraadpleging.

Media

Keizer beloofde het congres zaterdag meer openheid en betere communicatie met zowel leden als niet-leden, onder mee via nieuwe media. ‘Anders missen we een trein die al rijdt,’ zegt de kersverse voorzitter.

Het partijbestuur stelde tijdens het congres voor om de nieuwe voorzitter te kiezen door middel van een ledenraadpleging, maar 55,3 procent van de ongeveer 850 aanwezigen op het congres wilde de voorzitter meteen kiezen.

Een van de argumenten tegen de ledenraadpleging zijn de kosten. Organisatie van zo’n stemronde kost de partij zeker 30.000 euro. Een commissie gaat bekijken of dit misschien een optie is voor de toekomst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.