politiek

Hoe heeft Van Woerkom gedoe rond zijn benoeming ervaren?

Door Tom Reijner - 08 juni 2014

Guido van Woerkom, die deze week werd benoemd tot nieuwe Nationale ombudsman, zegt niet te zijn beschadigd. Wel is hij naar eigen zeggen geraakt door de twijfel aan zijn integriteit.

Hij noemt het uitstel van zijn benoeming in tv-programma Buitenhof zondag ‘een moeilijk moment’. De Tweede Kamerleden hadden hem beloofd in elk geval te stemmen op dinsdag, maar dat liep anders.

‘Raar,’ zegt Van Woerkom daar nu over. Bovendien vond hij het verwarrend omdat niet duidelijk was met wie en wanneer hij nog een gesprek moest hebben.

Excuses

Uiteindelijk werd er pas twee dagen later gestemd. Die stemming viel met steun van 91 van de 144 aanwezige Kamerleden in zijn voordeel uit. Maar als de verhouding bijvoorbeeld 76 tegenover 74 zou zijn geweest, had Van Woerkom de functie niet geaccepteerd.

Over zijn uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs wilde hij kwijt dat dit voor hem ‘een afgesloten boek’ was. ‘Ik had dat op een goede manier afgerond,’ zei Van Woerkom tegenover interviewer Paul Witteman. Vier jaar geleden had hij zijn excuses al aangeboden. Die zijn toen aanvaard.

Lef

Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma reflecteerde zondagochtend bij WNL op Zondag op de vreemd verlopen benoeming van Van Woerkom. Volgens hem hebben fracties als de PvdA, SP en GroenLinks een ‘enorme scene’ gemaakt. ‘En dan ook nog het lef hebben na een gesprek met Van Woerkom niks te zeggen maar je mening niet bijstellen,’ sneerde Buma naar de linkse partijen die het nodig vonden om de oude uitspraken Van Woerkom nog eens op te rakelen.

Een vijfkoppige Kamercommissie droeg de oud-ANWB-voorman twee weken geleden voor. In de sollicitatieprocedure is de uitspraak niet ter sprake gekomen, zei D66-Kamerlid Magda Berndsen maandag.

Zij zat samen met Astrid Oosenbrug (PvdA), Ronald van Raak (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Pieter Litjens (VVD) in de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.