politiek

Jean-Marie Le Pen mag van dochter geen filmpjes meer plaatsen

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

Marine Le Pen verbiedt haar vader, oprichter van Front National Jean-Marie Le Pen, videoblogs op de website van de partij te zetten.

Volgens een woordvoerder van de partij zijn hiervoor ‘juridische redenen. Afgelopen vrijdag stond korte tijd een filmpje op de website van de partij, waarin de Front National-oprichter antisemitische uitspraken deed.

Hij reageerde op bekende artiesten, onder wie Madonna, die kritiek hadden op de overwinning van de partij bij de Europese verkiezingen. In een reactie op de kritiek van de zangers Yannick Noah en Patrick Bruel zei Le Pen dat de oven de volgende keer wordt aangezet. De video werd later verwijderd van de site.

Gekwetst

Jean-Marie Le Pen zegt ‘emotioneel gekwetst’ te zijn door de boycotmaatregel. Volgens hem is er geen contact meer tussen hem en zijn dochter.

De organisatie SOS Racisme gaat aangifte doen tegen de antisemitische uitspraak, die verwijst naar de ovens in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen Joden zijn verbrand.

Samenwerking

Vorige maand zorgde Le Pen ook voor ophef toen hij zei dat ‘meneer Ebola’ in drie maanden een einde kan maken aan de vloedgolf van migranten naar Europa. Wilders heeft gezegd de uitspraken ‘walgelijk’ en ‘verwerpelijk’ te vinden.

Hij benadrukt dat hij samenwerkt met Marine Le pen, die de leider is van Front National, en niet met haar vader die al meerdere keren is veroordeeld voor haatzaaien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.