politiek

Kamer schakelt Rijksrecherche in vanwege lek Nationale ombudsman

Door Shari Deira - 25 juni 2014

De Rijksrecherche moet uitzoeken wie de namen heeft gelekt van de personen die in de running waren voor de functie van Nationale ombudsman. De Tweede Kamer heeft daar woensdag opdracht toe gegeven.

Naast ANWB-directeur Guido van Woerkom, waren ook Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in de running voor de baan.

Bron

De namen van deze kandidaten stonden op een geheime lijst die Tweede Kamerleden vertrouwelijk mochten inzien. Vorige week gaf een anonieme bron de namen door aan de NOS, die later werden bevestigd.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) neemt het lekken van de namen hoog op en zei vorige week al dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht.

Het komt niet vaak voor dat de Tweede Kamer de Rijksrecherche inschakelt om het uitlekken van informatie te onderzoeken.

ANWB

Guido van Woerkom werd met een meerderheid van de stemmen gekozen als ombudsman, maar bedankte uiteindelijk voor de functie. Van Woerkom lag onder vuur door een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs in 2010 en vanwege zijn vertrekpremie bij de ANWB.

Wie nu de Nationale ombudsman zal worden, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.