politiek

Kamer stelt stemming Van Woerkom uit, omdat PvdA gesprek wil

Door Tom Reijner - 03 juni 2014

De Tweede Kamer heeft dinsdag de stemming over de benoeming van Guido van Woerkom tot nieuwe Nationale ombudsman uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van de PvdA.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat er nog eens met Van Woerkom moet worden gesproken. PVV, Groep Bontes/Van Klaveren en SGP steunden het verzoek tot uitstel niet. Enkele andere fracties hadden ook geen behoefte aan uitstel, maar verzetten zich er ook niet tegen.

Stemming

GroenLinks vroeg maandag om een schriftelijke stemming, omdat de kwestie volgens Kamerlid Linda Voortman erg belangrijk is. Bij een schriftelijke stemming vult ieder Kamerlid een stembriefje in, dat vervolgens in een bus wordt gedaan.

Naast de Kamerfractie van GroenLinks hebben twintig gemeenteraadsleden en Statenleden de Kamer een brief gestuurd waarin ze vragen om een andere kandidaat voor de functie.

Sollicitatie

Van Woerkom, die nu nog voorzitter is van de ANWB, kreeg de afgelopen dagen kritiek vanwege een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs vier jaar geleden. Hij zei toen dat zijn vrouw liever niet met de taxi gaat, omdat ze wel eens een Marokkaanse chauffeur zou kunnen treffen.

In de sollicitatieprocedure is de uitspraak niet ter sprake gekomen, zei D66-Kamerlid Magda Berndsen maandag. Zij zat samen met Astrid Oosenbrug (PvdA), Ronald van Raak (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Pieter Litjens (VVD) in de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Die commissie was verantwoordelijk voor de voordracht van Van Woerkom. Vooral bij PvdA en SP bestaat nu twijfel of de 59-jarige Van Woerkom wel de nieuwe ombudsman moet worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.