politiek

Klein wil niet langer lid zijn van 50Plus: waarom dit besluit?

Door Tom Reijner - 12 juni 2014

Norbert Klein, die de afgelopen weken een hoofdrol speelde in de splijtende ruzie rond de Tweede Kamerfractie van 50Plus, heeft donderdag besloten zijn lidmaatschap van de ouderenpartij op te zeggen. Waarom heeft hij dat gedaan?

Het was in elk geval geen lichtvaardig besluit, zegt de oud-fractievoorzitter. Uit het feit dat het hoofdbestuur onlangs het vertrouwen in hem opzegde en hem wilde royeren, concludeert Klein dat er met het bestuur niet uit valt te komen.

Pogingen tot een dialoog hebben niets opgeleverd, zegt Klein. Hij wil 50Plus niet verder beschadigen.

Ingewikkeld

Hij blijft wel actief in de Tweede Kamer. In een verklaring zegt hij zich te willen blijven inzetten voor ouderen en vijftigplussers. Om het ingewikkelder te maken, zal Klein de naam 50Plus/Klein voeren, maar verder niets meer met de partij te maken hebben.

Het bestuur van 50PLUS laat juristen naar deze naam kijken, maar Klein ziet geen probleem: ‘Het presidium van de Tweede Kamer heeft de aanduiding 50PLUS/Klein bepaald en deze aanduiding staat geheel los van het lidmaatschap van 50Plus.’

Hij zal samenwerken met Eerste Kamerlid Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie, bleek eerder deze week. De Lange is een van de oprichters van de ouderenpartij, maar verliet die partij in 2012.

Soap

Het besluit van Klein volgt nadat zich in de Tweede Kamer een ware soap rond 50Plus voltrok. De toenmalige fractievoorzitter bleek ruzie te hebben met zijn collega Martine Baay-Timmerman en zette haar de partij uit.

Terwijl hij voor tv-camera’s verscheen om zijn beslissing toe te lichten, werd hem duidelijk gemaakt dat hij zelf kon vertrekken. Daarop vroegen velen zich af: wie gaat de stuurloze ouderenpartij nu leiden?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.