politiek

Lagere lasten op arbeid? Links kijkt ‘begerig’ naar spaarpot

Door Shari Deira - 07 juni 2014

VVD en PvdA stevenen af op een botsing over hervorming van het belastingstelsel. PvdA wil vermogen zwaarder belasten, maar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ziet dat niet zitten.

‘Hoe vaak moet je over een verdiende euro belasting betalen?’ zegt Zijlstra zaterdag in De Telegraaf. Vermogen zit vaak vast in eigen huis, en Zijlstra vindt het ‘dom’ om daarop af te romen.

Boek

Zijlstra zegt verder tegen de krant dat hij zich de afgelopen weken heeft geërgerd aan de discussie over het belasten van vermogen. Die is opnieuw losgebarsten vanwege het boek van de Franse econoom Thomas Piketty.

‘Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt,’ zegt Zijlstra. De PvdA wil een belastingverlaging op arbeid betalen, door vermogens te belasten. Zijlstra ziet liever dat er wordt gesneden in overheidsuitgaven.

Arbeid

De VVD’er denkt daarbij bijvoorbeeld aan de vele toeslagen. ‘Daar moeten we zo snel mogelijk van af.’ ‘Ik zie een brede tendens aan de linkerkant om de kosten op arbeid te verlagen. Dat wil ik ook, maar wel voor iedereen die werkt. Alle vier de schijven van de inkomstenbelasting moeten omlaag.’

Eerder deze week meldden ingewijden dat het kabinet de belasting op arbeid wil verlagen, en zo meer banen creëren. Voor ondernemers moet het makkelijker en goedkoper worden om mensen aan te nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.