politiek

Meer dan honderd burgemeesters hopen op ‘extra’ kinderpardon

Door Anne-Marie Spermon - 20 juni 2014

Ruim honderd burgemeesters hopen dat eerder afgewezen asielkinderen in hun gemeenten alsnog onder het kinderpardon vallen. Vrijdag is de laatste dag dat gemeenten nieuwe informatie over de kinderen kunnen aanleveren bij staatssecretaris Fred Teeven (Veligheid en Justitie, VVD).

Half mei beloofde Teeven in een brief aan gemeenten dat hij nieuwe informatie over uitgeprocedeerde kinderen zou meenemen in de uitvoering van het kinderpardon.

Minderjarige asielzoekers konden vorig jaar van 1 februari tot 1 mei een beroep doen op de kinderpardonregeling. Eerder dit jaar bleek dat iets minder dan de helft van de 3.280 kinderen die een aanvraag deden in Nederland mag blijven.

Petitie

De regeling is een omstreden onderdeel van het Regeerakkoord. Uitvoerder Teeven is als VVD-minister eigenlijk tegen de regeling; gemeenten en kinderombudsman Marc Dullaert zien liever dat de regeling wordt verruimd.

In mei vroeg meer dan de helft van de 403 Nederlandse burgemeesters de staatssecretaris in een petitie om afgewezen aanvragen te heroverwegen. Zij beklaagden zich er vooral over dat alleen kinderen die onder rijkstoezicht staan in aanmerking komen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, VVD’er, vroeg zijn partijgenoot Teeven het pardon ‘ruimhartig’ op te vatten.

Nieuwe informatie

Verschillende oppositiepartijen, waaronder PVV en CDA, waarschuwden juist voor verruiming van de regeling. Zij wezen erop dat het om een permanente regel gaat en niet om een eenmalig pardon. Als de voorwaarden zouden worden versoepeld ‘wordt het mensen wel heel makkelijk en aantrekkelijk gemaakt om niet te vertrekken,’ vond CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Teeven meldde naar aanleiding van de petitie de regeling niet te zullen aanpassen, maar beloofde dus wel nieuwe informatie mee te nemen bij het uitvoeren van het beleid. ‘Kennelijk heeft u informatie die bij de Rijksoverheid vooralsnog onbekend is,’ schreef de minister aan de gemeenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.