politiek

Minister Timmermans: aanpak jihadisten topprioriteit kabinet

Door Shari Deira - 22 juni 2014

Beweringen dat het kabinet naïef is in de aanpak van Nederlandse jihadisten, worden door minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) terzijde geschoven. Het is voor het kabinet ‘topprioriteit’ om jihadisten in de gaten te houden.

Dat zei minister Timmermans zondag bij het televisieprogramma WNL Op Zondag. ‘Wij lopen niet achter de feiten aan,’ zegt de minister.

Maatregelen

Timmermans reageerde met zijn woorden op kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Volgens Wilders ‘slaapt’ het kabinet en is het ‘onverantwoordelijk‘. Hij wil dat de AIVD er een half miljard euro bij krijgt om jihadisten beter in de gaten te houden.

Timmermans kan niet te veel zeggen over alle maatregelen die Nederland treft om de risico’s te beperken. ‘U kan ervan verzekerd zijn dat wij alles zullen doen om die veiligheid van de burgers optimaal te beschermen tegen deze manifeste dreiging.’

Deze week zei Timmermans dat veel Nederlandse jihadisten zich hebben aangesloten bij terreurgroep ISIS in Irak. In totaal zijn ongeveer 130 Nederlanders naar Syrië en Irak afgereisd, en dertig daarvan zijn teruggekeerd.

Israël

In WNL Op Zondag reageerde Timmermans ook op de commotie die is ontstaan over de Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry. Hij dreigt in Israël persona non grata te worden, omdat hij wilde helpen bij een financiële transfer aan terreurbeweging Hamas.

Timmermans zegt dat hij in de onschuld van Serry gelooft. Hij wijst erop dat de Nederlander al zeven jaar actief is in de regio en tot nu toe  door alle partijen is geaccepteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.