politiek

Mogen PVV’ers van Wilders geen kritiek hebben op Rusland?

Door Tom Reijner - 10 juni 2014

Geert Wilders probeert te voorkomen dat PVV-Kamerleden zich te kritisch uitlaten over Rusland. Dat zou te maken hebben met de samenwerking met het Franse Front National van Marine Le Pen.

Dat blijkt uit e-mailverkeer binnen de Tweede Kamerfractie, schrijft De Telegraaf dinsdag. Wilders reageert in een e-mail, die in handen is van de krant, boos op kritische vragen van Kamerlid Raymond de Roon over het buitenlandbeleid van de Europese Unie.

Niet besproken

De Roon wil opheldering over onder meer de levering van twee oorlogsschepen door Frankrijk aan de Russen. ‘Er is toch alle aanleiding om leveringen van wapens aan Rusland op te schorten en misschien wel af te blazen?’

De PVV-voorman is hier niet over te spreken. ‘Dit is echt veel te kritisch over Rusland. Is ook niet zo in de fractie besproken. Waarom weet ik hier niks van??’

Spanningen

Bronnen in de partij zeggen dat het temmen van kritiek op Rusland te maken heeft met Front National. Die partij onderhoudt warme banden met Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin. Front National verwijt Brussel dat het verantwoordelijk is voor de spanningen tussen het Westen en het Kremlin.

Wilders wil graag met de Franse partij, de grote winnaar van de afgelopen Europese Verkiezingen, een anti-EU-fractie in het Europees Parlement vormen.

De Roon spreekt tegen dat het Rusland-standpunt van de PVV deels wordt bepaald door de samenwerking met de partij van Marine Le Pen. ‘Ons Rusland-standpunt is door mij ontwikkeld en in de fractievergadering besproken en geaccordeerd.’ Wilders is het intussen met hem eens, zegt De Roon.

Oven

Zondag zorgde de oprichter van Front National, Jean-Marie Le Pen voor ophef met een antisemitische uitspraak. In reactie op kritiek van onder anderen zanger Patrick Bruel, die joods is, zei Le Pen dat ‘de oven de volgende keer wordt aangezet’.

Hij verwees daarmee naar de moord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wilders reageerde dat hij de opmerkingen ‘walgelijk’ vindt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.