politiek

Nieuwe ict-blunder Belastingdienst kost ruim 200 miljoen euro

Door Servaas van der Laan - 21 juni 2014

De Belastingdienst en ict blijven een ongelukkige combinatie. Een nieuwe ict-blunder kost de belastingbetaler ruim 200 miljoen euro.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van interne documenten van de fiscus.

Automatisering

De Belastingdienst investeerde in totaal 203 miljoen euro in het betaalverwerkingssysteem ETPM. Ondanks dat het project met voortdurende problemen kampte, werd er sinds 2005 jaren met het programma doorgegaan.

Het ETPM is één van de grootste automatiseringsprojecten van de overheid en vermoedelijk het belangrijkste systeem van de Belastingdienst. In potentie, want het systeem wordt nu nagenoeg niet meer gebruikt. Het is de bedoeling dat het alle belastingen en toeslagen, voorschotten en voorrekeningen automatisch verwerkt. Maar ETPM wordt nu nog maar voor 1 procent van alle transacties gebruikt. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) informeerde de Tweede Kamer pas maanden later over het stopzetten van het systeem.

Hoge werkdruk

Medewerkers van de Belastingdienst klagen al jaren over een te hoge werkdruk, mede door onwerkbare computersystemen. Er gaan geregeld dingen fout bij de fiscus. Zo werden in het verleden aangiftes kwijtgeraakt of nieuwe maatregelen voor het toeslagensysteem in één keer uitgerold waardoor grote interne paniek ontstond.

Vanwege grote drukte bij de fiscus rond het verstrijken van de aangiftedeadline dit jaar liep het systeem vast en was de website van de Belastingdienst onbereikbaar. De deadline werd daarop enkele dagen uitgesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.