politiek

Ook Haagse partijen zijn eruit: coalitie is rond

Door Fieke Hamers - 12 juni 2014

De lokale partijen in Den Haag zijn er uit: D66, VVD, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP) gaan samen een coalitie vormen. Donderdagmiddag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd.

De afgelopen vier jaar zaten D66, de PvdA, de VVD en het CDA in het college van de gemeente Den Haag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart haalden ze te weinig zetels om hun meerderheid te behouden.

Met de Haagse Stadspartij, die bij de verkiezingen als een van de grote winnaars uit de bus kwam, is er wel een meerderheid.

Visie

In april noemde HSP-leider Joris Wijsmuller een coalitie met D66, PvdA, VVD, CDA en de HSP nog ‘onverstandig’. Hij vond het een slecht idee dat de partijen die de afgelopen vier jaar de stad hebben bestuurd opnieuw in het college zouden zitten.

Binnen een week onderhandelen draaide hij bij en werd er gesproken van een ‘gedeelde visie’ die de vijf partijen op de stad hebben.

Compromis

HSP was jarenlang fel tegenstander van een plan van het vorige stadsbestuur voor de bouw van een cultuurpaleis, het Spuiforum-project. Halverwege mei werd er een compromis bereikt: er komt een nieuw cultureel complex, maar het wordt opnieuw ontworpen. Naar verluidt wordt HSP-voorman Wijsmuller verantwoordelijk voor het project als wethouder.

Er is al het een en ander uitgelekt over het akkoord dat donderdagmiddag gepresenteerd wordt. Zo investeren de partijen in de zorg, de economie en armoedebestrijding en worden de bomen op de Laan van Meerdervoort voorlopig niet gekapt.

Amsterdam

Donderdag werd er bekend dat er ook in Amsterdam een nieuw stadsbestuur rond is. Na tien weken onderhandelen hebben D66, VVD en SP een coalitieakkoord bereikt in Amsterdam.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meeregeren in de hoofdstad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.