politiek

Ook topambtenaren VWS lieten reizen door bedrijfsleven betalen

Door Servaas van der Laan - 28 juni 2014

Topambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben tot eind 2012 reizen gemaakt op kosten van bedrijven. Dit deden zij wanneer hen werd gevraagd een praatje te houden in het buitenland.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Secretaris-generaal

Als voorbeeld geeft de krant secretaris-generaal Leon van Halder die op kosten van automatiseringsbedrijf Unisys aan de Franse Côte d’Azur verbleef. VWS betaalde alleen de vliegreis zelf.

Het ministerie bevestigt dat de top deze verblijven in het buitenland door bedrijven liet betalen: ‘Tot het najaar van 2012 was in het algemeen de lijn dat in zulke gevallen – dus wanneer een VWS’er was uitgenodigd om een inleiding te houden – de deelname- en verblijfskosten voor rekening van de uitnodigende partij konden zijn. Met ingang van het parlementaire jaar in september 2012 hanteert VWS de lijn dat ook in zulke gevallen VWS de deelname- en verblijfskosten voor eigen rekening neemt.

NZA

NZa

Hoewel het om niet direct vergelijkbare gevallen gaat, doen de betaalde reizen denken aan de top van de Nederlandse Zorgautoriteit die buitenlandse reizen liet betalen door bedrijven waarop het toezicht dient te houden.

Bij VWS gaat het niet om een dergelijke directe afhankelijkheidsrelatie, maar toch duiken ook hier vraagtekens op, geeft minister Edith Schippers (VVD) zelf toe.

Gouden regel

‘Ik ben verantwoordelijk voor de regels die bij VWS gelden. Bij VWS geldt de gouden regel: als wij deelnemen aan een reis, betalen we zelf…. Anders zouden wij afhankelijk worden; dat moeten we niet doen,’ zei Schippers eerder tegen de Tweede Kamer.

De minister zei dat sinds 2010 het ministerie zelf de kosten voor buitenlandse reizen draagt. Toch kon haar eigen ambtenarentop tot eind 2012 betaalde reizen blijven maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.