politiek

Overleg kabinet en oppositie over superprovincie mislukt

Door Tom Reijner - 19 juni 2014

De plannen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) voor een zogenoemde superprovincie zijn voorlopig van de baan. De onderhandelingen over een samengaan van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn donderdagavond mislukt.

Dat meldt D66-leider Alexander Pechtold na afloop van besprekingen met het kabinet.

Tafel

Premier Mark Rutte (VVD) zat samen met verantwoordelijk minister Plasterk en de fractievoorzitters en fractiespecialisten van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks om de tafel.

Het kabinet had de steun van die laatste twee partijen uit de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Pechtold zei eerder dat hij vandaag duidelijkheid wilde of ‘we doorgaan met het voorstel of niet’. Het staat het kabinet vrij om met een nieuw voorstel te komen, zei de D66-voorman, nadat hij uit het overleg kwam.

Visie

De drie provincies zelf zien de vorming van een superprovincie niet zitten. Zij gaven in april aan dat zij in de huidige plannen van het kabinet ‘visie missen’.

‘De discussie is wat ons betreft over. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, krijgt het niet onze steun,’ zei de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes (VVD). Een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer had Plasterk kunnen steunen in verdere gesprekken met de onwillige provinciebestuurders.

Sinds het Plasterk het plan lanceerde, bestaat er veel verzet. Veelgehoorde klachten zijn dat een dergelijke fusieprovincie helemaal niet leidt tot beter bestuur, terwijl de minister denkt dat het gebied efficiënter wordt bestuurd als de drie provinciebesturen worden samengevoegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.