politiek

Plasterk wuift kritiek gemeenten weg: schiet op met zorgtaken

Door Shari Deira - 02 juni 2014

Gemeenten moeten niet langer klagen over de het overnemen van zorgtaken van het rijk, maar snel orde op zaken stellen. Hij wuift de kritiek weg dat januari te vroeg is voor de overheveling van taken.

Het is nu duidelijk hoeveel gemeenten krijgen voor de zorgtaken, dus het geklaag over het nieuwe beleid kan verstommen, zegt minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) tegen het AD.

Beslissing

‘Wethouders weten wat ze kunnen uitgeven. Dat is overigens normaal: gemeenten krijgen elk jaar pas in mei te horen hoe de budgetten eruit zien,’ zegt Plasterk. Volgens de minister kunnen veel problemen in de zorg worden opgelost door de zorg dichtbij te regelen.

De Algemene Rekenkamer oordeelde vorige maand dat het nog maar de vraag is of de overheveling op 1 januari rond kan zijn. De rekenkamer adviseert het kabinet hier pas in het najaar een definitieve beslissing over te nemen.

Plasterk legt dat advies naast zich neer. ‘Het kabinet wil dat de overheveling komend jaar gebeurt. En we zijn niet de enige. Ik kreeg afgelopen week op een congres applaus van wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren toen ik zei: “Dit traject gaat nu verder, dan weet u waar u aan toe bent.”‘

Obstakels

Gemeenten die in de problemen komen, kunnen zich wenden tot een overgangscommissie die eventuele obstakels kan wegnemen. Als het echt misgaat, grijpt het rijk in.

‘We zeggen dus niet: “Succes en tot ziens!” We blijven samen kijken of alles goed gaat. De komende jaren zullen ongetwijfeld zaken naar voren komen die anders moeten worden geregeld. Daar sluiten we onze ogen niet voor.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.