politiek

Politiek protest tegen benoeming Guido van Woerkom

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2014

Lokale politici vanuit het hele land willen dat de Tweede Kamer de benoeming van Guido van Woerkom tot ombudsman tegenhoudt. De politici, veelal van Turkse en Marokkaanse komaf, vinden niet dat Van Woerkom alle Nederlanders kan vertegenwoordigen.

‘De heer Van Woerkom heeft met zijn uitlatingen over de Marokkaanse taxichauffeur een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad,’ schrijven de politici aan de Tweede Kamer in een brief die door The Post Online op het internet is geplaatst.

Taxichauffeur

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de benoeming van ANWB-man Van Woerkom die vier jaar geleden zei dat zijn vrouw liever niet met de taxi gaat omdat ze wel eens een Marokkaanse chauffeur zou kunnen aantreffen.

‘Beste kamerleden, we vragen u om bij u zelf te rade te gaan of u wel zou willen kiezen voor een Nationale Ombudsman die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan racistische uitspraken, terwijl velen van u juist pleiten om racisme en discriminatie in de samenleving stevig aan te pakken en te verbannen,’ schrijven de gemeenteraadsleden en Statenleden.

PvdA

De ondertekenaars zijn vooral van de PvdA, maar ook lokale CDA’ers en vertegenwoordigers van lokale partijen verzetten zich tegen de aanstelling.

Ook de Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft ‘ernstige twijfels’ over de benoeming van Van Woerkom. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft gevraagd om een schriftelijke stemming in de Kamer omdat ze niet wil dat het ‘een hamerstuk’ wordt. De PvdA en SP gaan morgenochtend in de fractievergadering de benoeming bespreken waarna een oordeel zal volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.