politiek

PvdA Eerste Kamer ligt dwars: drugsbeleid moet anders

Door Shari Deira - 26 juni 2014

Het strenge softdrugsbeleid van minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) krijgt waarschijnlijk onvoldoende steun in de Eerste Kamer. De PvdA in de senaat kan zich niet vinden in de nieuwe maatregelen.

PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst zegt donderdagavond in Nieuwsuur dat het telen van softdrugs niet meer in de hand te houden is en dat  het helemaal anders moet.

Verboden

Het kabinet wil dat het strafbaar wordt om voorbereidingen te treffen voor het telen van wiet. Hierdoor zijn in de toekomst ook growshops verboden. Het voorstel van Opstelten wordt na de zomer door de Eerste Kamer behandeld.

Ter Horst ziet echter niets in het wetsvoorstel van de minister. De PvdA’er zegt dat het telen van softdrugs niet meer in de hand te houden is, onder- en bovenwereld zijn volgens haar niet meer te onderscheiden. De nieuwe wet zal dat niet verbeteren, is haar verwachting.

Ter Horst komt zelf met een wetsvoorstel om de situatie te verbeteren. Ze wil de minister oproepen om voor een half jaar een regio aan te wijzen, waar een proef kan plaatshebben met gecertificeerde en gereguleerde hennepteelt.

Maastricht

Diverse burgemeesters, ook van de VVD, willen experimenteren met gereguleerde wietteelt. Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht was tegen, maar is daar anders over gaan denken, zegt hij in het televisieprogramma.

‘We moeten reguleren, reguleren, reguleren. Dan kunnen we de vraag goed organiseren en de criminaliteit hard aanpakken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.