politiek

PVV presenteert plan om terugkerende jihadisten aan te pakken

Door Tom Reijner - 18 juni 2014

Nederland moet zich beschermen tegen jihadisten die hebben meegevochten aan de kant van ISIS en andere terroristische groepen in Syrië en Irak, vindt Geert Wilders. Wat wil de PVV doen om het gevaar van deze jihadisten in te dammen?

Jihadisten die afreizen naar Syrië of Irak om te vechten voor ISIS of andere terroristische groepen, moeten bij terugkeer hun Nederlandse nationaliteit verliezen, is te lezen in het plan met tien ‘concrete maatregelen’.

Gevangenis

Teruggekeerde Syriëgangers moeten, nadat zij binnen de landsgrenzen zijn, worden opgepakt en in de gevangenis gezet. Deelname en ondersteuning van de gewapende islamitische strijd wordt, als het aan de partij van Wilders ligt, strafbaar gesteld.

De PVV-voorman is erg bang dat jihadisten ook in Nederland toe zullen slaan, als er niet voortijdig wordt opgetreden. Ook wil Wilders herinvoering van de grenscontroles. Er moet ook meer geld komen voor de AIVD, die Nederland moet behoeden voor terrorisme.

Politiehokje

Maandag liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weten dat er aan de zijde van ISIS, die op dit moment dood en verderf zaait in Irak, veel Nederlandse jihadisten vechten.

Er worden volgens de minister verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat jihadisten uit Nederland vertrekken om zich aan te sluiten bij groepen als ISIS. De minister zei niet om hoeveel jihadisten het precies gaat, maar uit eerdere cijfers blijkt dat er al zo’n 120 jihadisten in Syrië actief zijn.

Er bestaat een reëel gevaar dat jihadisten bij terugkeer aanslagen zullen plegen, getuige de aanval op het Joods Museum in Brussel door een oud-Syriëganger. Niet voor niets worden joodse instellingen in Nederland op dit moment strenger beveiligd. Zo staat voor de Portugese Synagoge in Amsterdam een politiehokje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.