politiek

‘Recherche heeft GroenLinks in vizier wegens lekken ombudsman’

Door Tom Reijner - 26 juni 2014

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lek over de sollicitanten voor de Nationale Ombudsman, richt zich op GroenLinks. Een Kamerlid heeft uit de school geklapt over de kandidaten.

Dat schrijft de Telegraaf op basis van bronnen op het Binnenhof.

Verzet

Het zou gaan om het GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman die in de Kamer het verzet leidde tegen de benoeming van ANWB-directeur Guido van Woerkom en een schriftelijke stemming afdwong.

Met de uitkomst – Van Woerkom kreeg brede steun van de Kamer – kreeg zij aanvankelijk haar zin niet, maar later, na alle ophef, zag Van Woerkom toch af van de functie.

Baan

De Kamer gaf woensdag opdracht aan de Rijksrecherche om uit te zoeken wie de namen heeft gelekt van de personen die kandidaat waren voor de functie van Nationale ombudsman.

Naast ANWB-directeur Guido van Woerkom, waren ook Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken kandidaat voor de baan.

Zeldzaam

De namen van deze kandidaten stonden op een geheime lijst die Tweede Kamerleden vertrouwelijk mochten inzien. Vorige week gaf een anonieme bron de namen door aan de NOS, die later werden bevestigd. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) neemt het lekken van de namen hoog op en zei vorige week al dat de zaak grondig moet worden uitgezocht.

Het is zeldzaam dat de Tweede Kamer de Rijksrecherche inschakelt om het uitlekken van informatie te onderzoeken. Een Kamerlid dat de geheimhouding schendt, kan maximaal voor een maand worden geschorst en voor de rest van de zittingsperiode worden uitgesloten van het inzien van vertrouwelijke stukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.