politiek

Ruziënd 50Plus wil Klein op een nette manier uit partij gooien

Door Tom Reijner - 10 juni 2014

Ouderenpartij 50Plus wil Tweede Kamerlid Norbert Klein schrappen als lid van haar vereniging, omdat hij de partij te veel schade zou toebrengen. Er is unaniem besloten Klein te royeren.

Dat zegt voorzitter John Struijlaard dinsdag.

Ruzie

Zo’n veertig personen – dat zijn alle afdelingsvoorzitters en -secretarissen, leden van het hoofdbestuur en Statenleden die zaterdag een bijeenkomst over de ruzie in de ouderenpartij bijwoonden – zijn het ermee eens, meldt de voorzitter.

Juristen gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden om het royement te bewerkstelligen. ‘Maar dat moet echt heel zorgvuldig gebeuren, we willen het netjes doen.’

Moreel

Klein, die in 2012 samen met Henk Krol in de Tweede Kamer kwam, kan niet uit het parlement worden gezet. Struijlaard hoopt desondanks dat hij opstapt uit ‘morele overwegingen’.

Het Kamerlid heeft vandaag zelf laten weten te gaan samenwerken met senator Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie. Hoe die samenwerking er precies uit gaat zien, is nog onbekend, maar duidelijk is wel dat de twee politici standpunten op elkaar gaan afstemmen.

Soap

Twee weken terug voltrok zich een ware soap rond de ouderenpartij. Klein wilde als fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer zijn enige partijgenoot daar, Martine Baay-Timmerman, uit de fractie zetten.

Daarop zegde het bestuur het vertrouwen op, om vervolgens Baay-Timmerman te steunen. Intussen zitten beiden in de Tweede Kamer en gebruiken ze allebei de naam 50Plus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.