politiek

Studiefinanciering en uitkeringen van jihadisten stopgezet

Door Fieke Hamers - 12 juni 2014

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs (OCW) blijft zich samen met minister Opstelten van Justitie inzetten om studiefinanciering en uitkeringen van jihadisten die naar Syrië zijn vertrokken stop te zetten.

Dat antwoordt de minister op Kamervragen van Harm Beertema en Geert Wilders van de PVV. De Kamerleden hadden vragen gesteld aan de minister naar aanleiding van berichtgeving van begin april, waaruit bleek dat een deel van de Nederlandse jihadisten in Syrië studiefinanciering ontvangt.

Opleiding

Volgens Bussemaker gaat het slechts om ‘enkele uitgereisde jihadstrijders’ die studiefinanciering ontvingen. Studiefinanciering is bedoeld om jonge mensen financieel in staat te stellen een opleiding te volgen. Personen die zich aansluiten bij aan Al-Qa’ida gelieerde groepen in Syrië behoren volgens de minister inderdaad geen studiefinanciering te ontvangen.

Stopgezet

Bussemaker geeft aan dat studiefinanciering en sociale uitkeringen van jihadstrijders direct worden stopgezet. Er worden geen uitspraken gedaan over concrete gevallen, maar waar dit aan de orde was is de financiering inmiddels stopgezet.

Omdat het niet uitgesloten is dat er in de toekomst meer gevallen bekend worden zal de minister zich samen met haar collega blijven inzetten om de studiefinanciering in dit soort gevallen stop te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.