politiek

Timmermans geschokt door ‘laffe moord’ op Israëlische jongens

Door Servaas van der Laan - 30 juni 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is ‘geschokt’ door het ‘vreselijke bericht’ over de drie Israëlische tieners die maandag dood zijn gevonden. Timmermans wil verantwoording voor deze ‘laffe gruweldaad’.

‘Drie tieners op laffe wijze vermoord. Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen,’ zei Timmermans op Facebook.

Gruweldaad

De minister hoopt dat de rechtsspraak haar werk zal doen: ‘Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad.’

Andere Nederlandse politici lieten zich op Twitter horen over de terreurdaad. PVV-leider Geert Wilders condoleerde Israël ‘met dit enorme verlies en deze brute laffe moord’. SGP-leider Kees van der Staaij sprak van een ‘ongelooflijk triest bericht’.

Spoedberaad

De Israëlische Knesset kwam maandagavond in een spoedzitting bijeen. Onduidelijk is nog hoe het land zal reageren, maar uit de woorden van premier Benjamin Netanyahu sprak vergeldingsdrang. ‘Hamas zal hiervoor boeten,’ zei Netanyahu vlak voor de zitting begon.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de Palestijnse leiders maandagavond ook met spoed bijeengeroepen. Zijn Fatah-beweging vormt sinds juni een eenheidsregering met de terreurgroepering Hamas die verantwoordelijk is voor de dood van de tieners. Vanwege Hamas erkent Israël die regering niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.