politiek

‘Timmermans moet ambassadeur Sudan opnieuw op matje roepen’

Door Shari Deira - 24 juni 2014

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) de ambassadeur van Sudan opnieuw op het matje roept. Aanleiding daarvoor is de Sudanese vrouw die opnieuw werd opgepakt omdat ze christen is.

Een Kamermeerderheid heeft Timmermans dinsdag daartoe opgeroepen, op initiatief van de ChristenUnie.

Vliegveld

De Tweede Kamer wil weten op welke gronden Ibrahim opnieuw is gearresteerd. Timmermans moet ook duidelijk maken of hij mogelijkheden ziet om de internationale druk op de Sudanese regering op te voeren.

De Sudanese vrouw Meriam Ibrahim kreeg de doodstraf omdat zij christen is, terwijl ze geboren is als moslim. Ze kreeg de doodstraf, maar werd maandag toch vrijgelaten. Veertig agenten stonden echter klaar op het vliegveld om de 27-jarige Ibrahim, haar man en twee kinderen opnieuw op te sluiten.

Volgens BBC News is Ibrahim inmiddels weer vrijgelaten. Ibrahim en haar gezin werden ‘enkele uren’ vastgehouden en ondervraagd.

Zorgen

Timmermans heeft eerder dit jaar de Sudanese ambassadeur ook al ontboden om zijn zorgen over  de zaak over te brengen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil aandringen op een vrijgeleide voor Ibrahim, zodat ze Sudan kan verlaten.

Als het aan Voordewind ligt, kan ze naar Europa of zelfs naar Nederland komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.