politiek

Tweede Kamer benoemt Van Woerkom definitief tot ombudsman

Door Servaas van der Laan - 05 juni 2014

De Tweede Kamer heeft Guido van Woerkom definitief benoemd tot Nationale ombudsman. In een anonieme stemming kreeg Van Woerkom 91 van de 102 uitgebrachte stemmen.

Omdat de stemming schriftelijk verliep, zal geheim blijven wat de Kamerleden individueel hebben gestemd. Wel is duidelijk dat 91 Kamerleden voor de benoeming van Van Woerkom hebben gestemd. Daarmee kreeg hij de benodigde meerderheid.

Kamerleden konden op een stembriefje de naam van de door hun begeerde kandidaat opschrijven. Dit was dus in elf gevallen niet de naam van Van Woerkom. De huidige ombudsman Alex Brenninkmeijer kreeg nog 9 stemmen. Ook onthielden 42 Kamerleden zich van stem.

Ophef

De schriftelijke stemming werd aangevraagd door GroenLinks nadat er ophef was ontstaan rond de benoeming van Van Woerkom. Een uitspraak over Marokkaanse taxi-chauffeurs zou de benoeming van Van Woerkom in de weg kunnen staan.

Hoewel een Kamercommissie Van Woerkom al voordroeg als ombudsman, wilde de Kamer bij nader inzien alsnog hoofdelijk over de benoeming stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.