politiek

Tweede Kamer gaat overstag: Albanië mag kandidaat-lid EU worden

Door Servaas van der Laan - 19 juni 2014

Nederland heeft geen bezwaar meer tegen het toekennen van het EU-kandidaat-lidmaatschap aan Albanië. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal in Brussel voor de nieuwe status voor Albanië stemmen.

Dat heeft de vaste Kamercommissie Europese Zaken donderdag besloten.

Verzet

De Europese Commissie vindt al langer dat Albanië klaar is voor het kandidaat-lidmaatschap, maar Nederland verzette zich daar als enige EU-lidstaat tegen.

Vorig jaar december steunde een meerderheid in de Tweede Kamer de motie van CDA en ChristenUnie om het kandidaat-lidmaatschap van Albanië tegen te houden. Door het veto van Nederland werd de beslissing in Brussel uitgesteld, maar op 24 juni zullen de ministers van Buitenlandse Zaken in de Raad Algemene Zaken zich opnieuw over de kwestie buigen.

Veto

CDA, ChristenUnie en PVV willen dat Timmermans opnieuw zijn veto zal gebruiken, maar dat gaat niet gebeuren. In de Kamercommissie blijkt er nu een meerderheid voor toenadering tot Albanië te zijn aangezien de VVD het verzet heeft gestaakt.

Die beslissing is opmerkelijk gezien de huidige politiek-economische situatie in het kleine Balkanland zeer instabiel is. De Albanese economie lijkt niet te voldoen aan de zogeheten Kopenhagen-criteria die door de EU worden gesteld aan kandidaat-leden.

Corruptie

Het land kampt met een hoge corruptie, politieke onzekerheid door stuivertje wisselen tussen socialisten en liberalen en staat onder het hoogste financieel toezicht vanwege oplopende overheidsuitgaven en staatsschuld.

Toch zijn de coalitiepartijen PvdA en VVD tot de conclusie gekomen dat Albanië een toenaderingsstap tot de Europese Unie moet worden gegund. Dat wil overigens nog niet zeggen dat Albanië snel lid zal worden, kijk naar Turkije, maar een duidelijk signaal is het wel. Het Nederlands verzet is gebroken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.