politiek

Tweede Kamer: verdrag Marokko opzeggen als onderhandelingen staken

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de VVD aangenomen om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen als er in september geen akkoord bereikt wordt. De Partij van de Arbeid stemde tegen de motie van VVD-Kamerlid Anoushka Schut.

Het verdrag gaat over sociale zekerheid die mensen in het buitenland ontvangen. Het kabinet wil de kinderbijslag voor kinderen buiten de Europese Unie verlagen, omdat in een aantal landen de kosten voor het levensonderhoud lager liggen.

In het artikel 5 van het verdrag staat echter dat de uitkeringen niet mogen worden verlaagd. Nabestaanden in Marokko die ook een lagere uitkering zouden krijgen, stapten daarom naar de rechter en die stelde hen in het gelijk.

Opzeggen

Volgens VVD-Kamerlid Anoushka Schut zit er niets anders op dan het verdrag op te zeggen: ‘Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen,’ zei het Kamerlid in maart.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) zei eerder dat het ‘niet verstandig’ is om het verdrag met Marokko op te zeggen, omdat dat risico’s zou hebben voor Nederland ‘op het gebied van fraudebestrijding en handhaving’. Controle of de uitkeringsontvangers recht hebben op een uitkering gebeurt op basis van het verdrag, schreef de minister vorige week aan de Kamer.

De druk op Marokko is met het aannemen van de motie verder opgevoerd. Als er in september geen resultaat is van de onderhandelingen wordt het socialezekerheidsverdrag met Marokko opgezegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.