politiek

Tweede Kamer wil weten of Turkije achter protest monument zit

Door Tom Reijner - 10 juni 2014

Vijf partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet de Turkse regering om opheldering vraagt over een demonstratie van Turken in Almelo vorige week. Die was gericht tegen het monument voor de Armeense genocide.

CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP vinden dat het kabinet moet protesteren tegen de demonstratie, die gesteund lijkt te zijn door de Turkse regering, blijkt uit Kamervragen.

Ottomanen

De demonstratie tegen het monument ter herdenking van de miljoenen slachtoffers van de genocide rond 1915, is in elk geval voor een belangrijk deel georganiseerd door de Turkse overheid, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tegen elsevier.nl.

Volgens hem heeft de Turkse consul-generaal in Nederland de Turkse organisaties opgedragen mee te doen aan de demonstratie. Op filmpjes is te zien hoe duizenden Turken leuzen roepen. Ook zijn er mannen die verkleed zijn als Ottomanen – een provocatie aangezien de genocide werd gepleegd in het toenmalige Ottomaanse Rijk.

Verschillende Turkse moskeeën speelden een rol bij de protesten. Vanuit het hele land zijn tientallen bussen ingezet om Turken naar Almelo te brengen.

Omtzigt en andere Kamerleden willen dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de kwestie aankaart bij zijn Turkse collega en bij de Turkse ambassadeur in Nederland.

Actie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt gevraagd of het Openbaar Ministerie actie kan ondernemen tegen de volgens de Kamerleden opruiende en haatzaaiende teksten van de Turken tijdens de demonstratie.

De Kamerleden willen ook dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). die verantwoordelijk is voor Integratie, actie onderneemt. Aan de drie ministers vragen de Kamerleden of de regering bereid is ‘afstand te nemen van de aard en de toon van de demonstratie en tevens de gebruikte leuzen publiekelijk te veroordelen’.

Het grootste Armeense genocidemonument van Europa werd in april onthuld. Het was die maand 99 jaar geleden dat in het Ottomaanse Rijk honderden tot duizenden leden van de Armeense elite werden opgepakt, gedeporteerd en vermoord. De Turkse gemeenschap in de stad zei meteen niet blij te zijn met het monument dat die genocide moet herdenken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.