politiek

Van Woerkom aanvaardt functie, ‘blij’ met vertrouwen

Door Shari Deira - 05 juni 2014

Guido van Woerkom is blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer vertrouwen in hem heeft uitgesproken. Hij aanvaardt dan ook de functie van National ombudsman ondanks de kritiek.

‘Dat vertrouwen is uiteraard van cruciaal belang,’ laat Van Woerkom in een reactie weten. Van Woerkom kijkt terug op ‘bewogen dagen’.

In de verklaring zegt Van Woerkom dat hij nog steeds spijt heeft van zijn uitspraken in 2010. Hij zei toen dat hij liever niet heeft dat zijn vrouw met de taxi gaat want er zou ‘nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kunnen zitten’.

Excuses

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, heeft al eerder excuses aangeboden voor zijn opmerking en zegt nu: ‘Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen.’

Tijdens de stemronde in de Tweede Kamer kreeg Van Woerkom 91 van de 102 geldige stemmen. Vanaf 1 november is Van Woerkom de Nationale ombudsman.

‘Ik zal het vertrouwen dat vandaag in mij is gesteld niet beschamen, en hoop aan te tonen dat ik een onbevooroordeelde ombudsman ben voor alle inwoners van Nederland.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.