politiek

Van Woerkom begrijpt commotie en praat met Tweede Kamer

Door Servaas van der Laan - 03 juni 2014

Guido van Woerkom begrijpt de commotie rondom zijn benoeming tot Nationale Ombudsman. Hij is daarom bereid om erover te praten met de Tweede Kamer.

Dat laat Van Woerkom dinsdag weten in een verklaring.

Onheus bejegend

In het schrijven zegt de ANWB-directeur ‘uiteraard’ bereid te zijn tot een gesprek. In het gesprek met de Kamer hoopt hij duidelijk te maken dat hij ‘nooit iemand heeft willen grieven’ en dat hij het betreurt dat mensen zich ‘onheus bejegend’ voelen.

De Tweede Kamer heeft zich behoorlijk in de nesten gewerkt met de benoeming van Van Woerkom. De PvdA, die in een Kamercommissie zelf Van Woerkom heeft voorgedragen, wil nu opeens ‘een gesprek’ met de ANWB-man.

Kritiek

Van Woerkom, die nu nog voorzitter is van de ANWB, kreeg de afgelopen dagen kritiek vanwege een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs vier jaar geleden. Hij zei toen dat zijn vrouw liever niet met de taxi gaat, omdat ze wel eens een Marokkaanse chauffeur zou kunnen treffen.

In de sollicitatieprocedure is de uitspraak niet ter sprake gekomen, zei D66-Kamerlid Magda Berndsen maandag. Zij zat samen met Astrid Oosenbrug (PvdA), Ronald van Raak (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Pieter Litjens (VVD) in de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.