politiek

Van Woerkom ombudsman? Kamer stemt dinsdag schriftelijk

Door Tom Reijner - 03 juni 2014

De Tweede Kamer zal schriftelijk stemmen over de voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Het is nog niet bekend of dat deze dinsdag gebeurt.

De stemming kan nog om inhoudelijke of organisatorische redenen worden uitgesteld, meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer. De fracties, die vanochtend hun wekelijkse vergadering hebben, bepalen dat later vandaag.

Hamerstuk

GroenLinks heeft maandag een schriftelijke stemming gevraagd, omdat de kwestie volgens Kamerlid Linda Voortman erg belangrijk is. Bij een schriftelijke stemming vult ieder Kamerlid een stembriefje in, dat vervolgens in een bus wordt gedaan.

De stemming over de ombudsman stond dinsdagmiddag als hamerstuk gepland. Dat zou betekenen dat het voorstel door de voorzitter wordt ‘afgehamerd‘, zonder dat daarover een discussie is gevoerd.

Naast de Kamerfractie van GroenLinks hebben twintig gemeenteraadsleden en Statenleden de Kamer een brief gestuurd waarin ze vragen om een andere kandidaat voor de post.

‘Van Woerkom heeft een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad,’ zeggen de ondertekenaars van onder meer het CDA, PvdA en van enkele plaatselijke partijen.

Taxi

Van Woerkom, die nu nog voorzitter is van de ANWB, krijgt kritiek vanwege een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs vier jaar geleden. Hij zei toen dat zijn vrouw liever niet met de taxi gaat omdat ze wel eens een Marokkaanse chauffeur zou kunnen treffen.

Hij heeft voor die uitspraak zijn excuses aangeboden die zijn aanvaard. Maar nu wordt die uitspraak weer opgerakeld door Marokkaanse organisaties. Vanuit die gemeenschap klinkt protest tegen de benoeming van Van Woerkom als de nieuwe Nationale ombudsman.

Ze vinden hem niet geschikt. ‘Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman,’ vindt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.