politiek

VVD: bijstandstrekkers mogen pas op vakantie na sollicitaties

Door Tom Reijner - 26 juni 2014

Mensen die nog maar net in de bijstand zitten, moeten eerst maar eens actief op zoek naar werk voordat ze een paar weken op vakantie gaan. De wet moet hiertoe worden aangepast.

Dat zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Hij wil dit punt donderdag aan de orde stellen in een debat met staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Verkeerd

Op dit moment kunnen mensen die in de bijstand belanden al meteen voor een langere aaneengesloten periode vakantie opnemen. Potters vindt dat verkeerd, omdat bijstandsgerechtigden dan niet beschikbaar zijn voor een baan en niet solliciteren.

Op die manier is de kans klein dat zij snel uit de bijstand zullen komen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kans op het vinden van een baan het grootste is als iemand nog maar net in de bijstand zit, zegt het VVD-Kamerlid.

Afspraak

‘De VVD vindt dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk te komen, zegt Potters.

‘Dan helpt het niet dat je direct al je kansen op een baan verkleint door drie, vier weken weg te gaan. Zeker niet tijdens de vakantieperiode, waarin veel ondernemers zitten te springen om tijdelijke krachten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.