politiek

‘Wilders liet minder Marokkanen-actie in scène zetten’

Door Servaas van der Laan - 05 juni 2014

Toen PVV-leider Geert Wilders het publiek op de verkiezingsavond in Den Haag vroeg te kiezen tussen meer of minder Marokkanen, wisten de PVV-aanhangers het wel. Maar de actie was minder spontaan dan tot nu toe werd aangenomen.

Betrokkenen melden aan De Telegraaf dat het publiek vooraf werd geïnstrueerd over de actie. De toehoorders werd verteld wat Wilders ging vragen en wat zij daarop moesten scanderen.

In scene gezet

Deze uitspraken werpen een ander licht op de verkiezingsavond. Wilders verdedigde zich door te zeggen dat hij zijn toehoorders alleen maar een vraag voorschotelde.

Die kozen vervolgens schijnbaar op spontane manier voor ‘minder Marokkanen’. Maar dit zou volgens ingewijden in scene zijn gezet.

Twijfels

Wilders zou vooraf hebben getwijfeld over de actie in het café in Den Haag. Maar Martin Bosma zou erop hebben aangedrongen dat Wilders de leus zou gebruiken tijdens de verkiezingsavond.

De leus leverde Wilders een hoop problemen op. Naast politieke kritiek stapten verschillende PVV’ers uit de partij. Daarnaast hangt Wilders ook strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

De PVV-voorman wil niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving in de krant vanochtend. ‘Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels,’ zegt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.