politiek

Wilders naar Brussel? Tweede Kamer ziet geen bezwaar

Door Fieke Hamers - 11 juni 2014

Een Kamercommissie heeft de geloofsbrieven van PVV-leider Geert Wilders onderzocht en ziet geen bezwaar tegen zijn lidmaatschap van het Europees Parlement.

De geloofsbrieven, het schriftelijk bewijsstuk dat iemand bevoegd is om benoemd te worden tot een bepaalde functie, heeft de Kamer getoetst aan nationale regels.

Woensdag heeft de Kamer besloten dat Wilders ‘benoembaar en toelaatbaar’ is.

Dubbelmandaat

De PVV-leider wil het Europees Parlement in en tegelijkertijd Tweede Kamerlid blijven. Het vervullen van een zogeheten dubbelmandaat is volgens Europese regels niet toegestaan.

Wilders stapt naar de Europese rechter om het verbod op het dubbelmandaat aan te vechten. ‘Ik wil een dubbelmandaat vervullen. Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op me gestemd.’ De politicus heeft de Kiesraad laten weten dat hij zijn zetel in het Europees Parlement wil innemen.

Spoedprocedure

Dinsdag werd bekend dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops een verzoek heeft ingediend bij het Hof van Justitie van de Europese Unie om het verbod op een dubbelmandaat nietig te laten verklaren. Hij wil dit verzoek in een versnelde procedure laten behandelen. Gemiddeld duurt zo’n procedure alsnog zes maanden tot een jaar

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.