politiek

Zorgen over helikoptertekort Defensie door ‘vliegende Fyra’ NH90

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2014

Kamerleden maken zich zorgen over een dreigend helikoptertekort bij het ministerie van Defensie nu is besloten dat de laatste zeven NH90-helikopters niet meer worden afgenomen. Nederland zit voor meer dan 1 miljard euro in de kwakkelende helikopters.

‘Zorgwekkend,’ noemt PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer de situatie rond de NH90. De PvdA’er vreest dat er een helikoptertekort gaat ontstaan voor de antipiraterijmissies bij Somalië en de inzet in de Cariben.

Vliegende Fyra

CDA-defensiewoordvoerder Raymond Knops spreekt van een ‘heftig besluit’. Het is volgens hem duidelijk dat de problemen rond de ‘vliegende fyra’ heel groot zijn.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma verwacht ‘vrij grote consequenties’ van dit ‘dramadossier’. Zo is er volgens Sjoerdsma volgend jaar geen helikopter beschikbaar voor de Cariben. Gelukkig, vindt hij, probeert minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) zoveel mogelijk van de kosten en vertraging op het bedrijf dat de helikopters levert, te verhalen.

Mankementen

Defensie tekende in 1992 samen met Duitsland, Frankrijk en Italië een contract om de NHI NH90 militaire helikopter door NHIndustries te laten ontwikkelen. Intussen heeft het ministerie twintig NH90’s besteld en zijn er dertien afgeleverd. Onderzoek heeft circa honderd mankementen opgeleverd bij de helikopters. Zo is er veel roestvorming en slijtage.

Nederland heeft in de ontwikkeling en aanschaf van de NH 90 – een Europees samenwerkingsproject – ruim 1,1 miljard euro gestoken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.