politiek

CDA, GroenLinks en PvdA bezuinigen flink op partijbureaus

Door Fieke Hamers - 07 juli 2014

Er wordt behoorlijk bezuinigd door het CDA, GroenLinks en de PvdA. Op de partijbureaus worden tientallen banen geschrapt. De partijen hebben last van een daling van inkomsten door afnemende ledenaantallen en subsidies.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de jaarrekeningen van Nederlandse politieke partijen. Zo wil de PvdA het aantal voltijdbanen op het partijbureau terugbrengen van 53,1 naar 42 in 2017. GroenLinks heeft 930.000 euro bezuinigd op personeel en partijactiviteiten.

Het CDA heeft besloten de organisatie ‘slimmer in te richten’. Hoeveel van de 29 voltijdbanen op het partijbureau precies gaan verdwijnen, weet de partij nog niet.

Inkomsten

Partijen worden financieel gesteund door contributie van leden en subsidie van de overheid, waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van het aantal leden en zetels. Ook krijgen partijen subsidie voor hun eigen wetenschappelijk bureau en hun jongerenafdeling.

Uit het onderzoek blijkt dat de inkomsten dalen doordat bij de meeste partijen al jaren het aantal leden daalt. Ook is de rijksoverheid de subsidie per Kamerzetel aan het verlagen. Zetelverlies is de belangrijkste reden voor gaten in de begroting van partijen.

Stijgers

De VVD staat er dankzij gewonnen zetels en inkomsten uit ‘overige baten’ goed voor: het eigen vermogen van de partij is eind 2013 ruim 8 miljoen euro en de verkiezingskas bevat 4,1 miljoen euro. De VVD haalde een positief resultaat over het jaar van 1,4 miljoen euro.

D66 zag als een van de weinige partijen het aantal leden toenemen. De partij sloot het boekjaar 2013 af met een winst van 1,1 miljoen euro.

Dalers

Het eigen vermogen van het CDA slonk van ruim 5,6 miljoen euro in 2008 naar minder dan 3,5 miljoen euro in 2013. Het aantal zetels van de partij slonk van 41 in 2006 naar 13 in 2012. De PvdA had eind 2013 een eigen vermogen van 1,3 miljoen euro.

Voor deze partijen is het niet wenselijk dat het kabinet binnenkort valt. Het CDA heeft 263.700 in de verkiezingskas zitten, de PvdA had in 2013, nog voor de lokale en Europese verkiezingen 553.000 euro voor verkiezingscampagnes. Eind 2009 had de PvdA nog 2 miljoen euro voor campagnes beschikbaar.

Donateurs

De meeste partijen worden steeds afhankelijker van donaties. Volgens de nieuwe wet financiering politieke partijen moeten alle partijen uiterlijk 1 juli de namen van donateurs die meer dan 4.500 euro geven, overhandigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Komend najaar wordt dit openbaar gemaakt.

Voorheen maakten partijen donaties boven 4.500 euro ook al openbaar om aanspraak te kunnen maken op subsidie. De PVV hoefde dit toen nog niet te doen omdat de partij de subsidie weigerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.