politiek

Frans Timmermans: Hamas heeft baat bij felle reactie Israël

Door Shari Deira - 11 juli 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) erkent dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, maar moet wel ‘proportioneel’ reageren. Uiteindelijk heeft Hamas baat bij een ‘disproportioneel ervaren optreden’ van Israël.

Timmermans heeft vrijdag gebeld met zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman en zijn Palestijnse collega Riad al-Malki over de situatie.

Reactie

De minister heeft zijn zorgen overgebracht over het aantal burgerslachtoffers. ‘Ieder onschuldig slachtoffer is er een teveel,’ schrijft Timmermans op Facebook. Volgens Timmermans heeft Hamas uiteindelijk baat bij een felle reactie van Israël.

‘Daarom worden raketten vanuit scholen, ziekenhuizen en moskeeën afgevuurd. Daarom worden burgers als menselijk schild gebruikt.’ Al-Malki was het op dit punt eens met Timmermans.

Lieberman wees Timmermans er ‘terecht op dat Israël het recht heeft te reageren zolang de rakettenregen uit Gaza doorgaat’. ‘Mijn punt is dat die reactie proportioneel moet zijn, de burgerbevolking maximaal moet sparen en vooral niet ertoe moet leiden dat de positie van Hamas wordt versterkt.’

Vliegveld

Intussen waarschuwt Hamas vliegtuigmaatschappijen niet langer in de buurt van het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv te vliegen.

‘In het licht van Israëls aanvallen op bewoners van de Gazastrook heeft de gewapende tak van Hamas besloten te antwoorden op Israëls agressie. We waarschuwen u voor het uitvoeren van vluchten op het vliegveld Ben Gurion dat vandaag een van onze doelen zal zijn omdat er ook een militaire basis is gevestigd,’ staat in een verklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.